Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

B'Tselem


Ένα ωραίο μεσημεράκι του Ιούνη κάπου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, ένα ανδρόγυνο με τον ανηψιό τους πηγαίνουν τα πρόβατα τους να βοσκήσουν. Ξαφνικά, πετάγονται απ' το πουθενά 4 Ισραηλινοί και τους χτυπούν άγρια με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες, με βαριά τραύματα. Ευτυχώς όμως, η θεία είχε προλάβει να τραβήξει με την κάμερα της όλο το σκηνικό, με αποτέλεσμα το υλικό αυτό να δημοσιευτεί κ οι τρομοκράτες να συλληφθούν.

Φαντάζομαι πως σας έρχονται δύο ερωτήσεις:
1ον, πώς κ έπαθε κρίση δικαιοσύνης το Ισραήλ κ συνέλλαβε τους άντρες; Ρητορική η ερώτηση, όλοι μπορούμε να μαντέψουμε την τιμωρία τους, πριν καν γίνει η δίκη. 10 μπατσάκια στα πισινά κ 100 φορές αντιγραφή "δεν θα ξαναχτυπήσω βρωμερούς μουσουλμάνους"

Η δεύτερη ερώτηση που έρχεται αυθόρμητα είναι: πού στο διάολο τη βρήκε η γριά η τσομπάναινα την κάμερα μεσ' στα λαγκάδια;

Η B'Tselem είναι μία ισραηλινή μη κυβερνητική (εννοείται) οργανωση που σαν στόχο έχει την ενημέρωση των Ισραηλινών πολιτών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις τους.
Ιδρύθηκε το 1989 από δικηγόρους, ακαδημαικούς, βουλευτές κ ακτιβιστές (στο σύνολο 6) κ σήμερα απασχολεί εκατοντάδες εθελοντές οργανώνοντας διαδηλώσεις, δημοσιεύοντας άρθρα, εκδίδοντας μελέτες.
Φυσικά τίποτα δεν τους χαρίστηκε. έχουν αναφερθεί πολλές συλλήψεις κ ξυλοδαρμοί μελών της, με σκοπό την παρεμπόδιση του έργου της.
Το νεότερο πρόγραμμα τους λέγεται Shoot Back project. μοιράζουν κάμερες σε Παλαιστίνιους κ αυτοί καταγράφουν την όποια παραβίαση των δικαιωμάτων τους. κατόπιν, τα video δημοσιοποιούνται απο την οργάνωση, όπως ακριβώς έγινε κ στην ιστοριούλα που περιέγραψα στην αρχή.

υγ: πληροφορίες που θέλουν ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να μοιράζουν κάμερες στους πολίτες έξω από δημόσιες υπηρεσίες, ελέγχονται ως ανακριβείς...

το βιντεάκι:

4 καροτάκια:

Kyra-Litsa

1 Δεν βλέπω πουθενά καταπάτηση δικαιωμάτων από το Ισραήλ, ποινικό αδίκημα λέγεται γιατι οι κύριοι δεν φορούσαν κάποια στολή. Μπορεί να ήταν οι τρελοί του χωριού, τα εθνίκια της περιοχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή τρεις τρελοί χτύπησαν έναν άνθρωπο.
2 δεν χρειάζονται βίντεο και αποδεικτικά στοιχεία για να "μάθουμε" ότι το Ισραήλ καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατέχει την Παλαιστίνη και αυτό είναι από μόνο του αρκετό. Άλλωστε υπάρχουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που είναι καταδικαστικά.
3 Είτε με βίντεο, είτε με βίντεο, δυστυχώς δεν νομίζω να ξυπνήσει ποτέ κανείς πολιτικός και να σκεφτεί "αχ σήμερα τι θα κάνω;;;Ναι θα σεβαστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα" (και όχι μόνο πολιτικός του Ισραήλ)j

ZlatkoGR

Ωραίο, δεν την ήξερα τη φάση...

Ανώνυμος

Αν και δεν έχει άδικο ο φίλτατος κυρά Λίτσα, εγώ παραμένω ρομαντική και δηλώνω πως ίσως ναι υπάρχει ελπίδα! Πολύ καλή φάση!

υγ. Μαφάλντα και Μικρή Λουλού απαιτώ κι εγώ κάμερα για το σούπερ μάρκετ!

mafaldaQ

Συμφωνώ ότι δεν χρειαζόμαστε βιντεάκια, για να μάθουμε, απλά η πρακτική έχει δείξει ότι φωτογραφίες και βίντεο προκαλούν μια σχετική επαγρύπνηση. Απλά την προκαλούν στους απλούς πολίτες και όχι στους φέροντες την εξουσία. Μάλλον είναι τελείως αποστασιοποιημένοι από την καθημερινότητα. Που χρόνος να ασχοληθούν.

Efou, θα μεταβιβάσω το αίτημα σου για το σουπερμάρκετ, αλλά μετά σε βλέπω κάθε 15 μέρες με την Ευαγγελίτσα, για καταγραφή τιμών στα σουπερμάρκετ :)!

Μπαμπάκο, πολύ ενδιαφέρον post.

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP