Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

μας αξίζουν οι "Ολύμπιοι";


στις 25 Μαρτίου 1896 15οο χρόνια μετά την κατάργηση τους απ' τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, ύστερα από προσπάθειες χρόνων του κοινωνιολόγου κ παιδαγωγού Πιερ Ντε Κουμπερτέν κ του συγγραφέα κ ποιητή Δημήτριου Βικέλα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβιώνουν στην κοιτίδα του πολιτισμού, την Ελλάδα. η Ευρώπη κ όλος ο κόσμοςπαίρνουν στην αγκαλιά τους κ υιοθετούν το νεότερο σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης κ συμφιλίωσης.

στην φτωχική Αθήνα συναντήθηκαν 285 αθλητές από 13 χώρες, τραγούδησαν
"Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού..." κ ορκίστηκαν "Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας".

τα αθλήματα ήταν 9 (στίβος , άρση βαρών , ελληνορωμαϊκή πάλη , κολύμβηση , ποδηλασία , τένις , σκοποβολή , ξιφασκία και γυμναστική), η συγκίνηση μεγάλη κ σημαντικότερη στιγμή, αυτή που ένας νερουλάς απ' το Μαρούσι, κέρδισε το χρυσό στο μαραθώνιο.

από τότε έχουν γίνει άλλες 27 Ολυμπιάδες, καμία όμως δεν ξεπέρασε την πρώτη.
μεροληψία, ρατσισμός, πολιτικές σκοπιμότητες, αστυνομική βία, τρομοκρατία, εμπορευματοποίηση κ η νέα σχετικα ντόπα καταδίκασαν το ολυμπιακό πνεύμα να μείνει για πάντα μια ρομαντική ιδέα.

τι να πω; για την αθλήτρια που αγωνίστηκε ντοπαρισμένη στη αρχαία ολυμπία; για τον πόλεμο που ξέσπασε καταμεσής της τελετής έναρξης, με τους ανώτατους άρχοντες των χωρών να παρίστανται; για τις διαφημήσεις στα στάδια; για τα τεράστια ποσά που δίνονται σε αθλητές κ συλλόγους; για το "ελληνικό κύτταρο";

ευτυχώς πέθαναν ο Κουμπερτέν κ ο Βικέλας, δεν έμαθαν ποτέ πόσο άσκοπο ήταν τελικά το έργο τους...






4 καροτάκια:

Boneapart

Μετά από 13 χρόνια πρωταθλητισμού κατάλαβα πως ο αθλητής είναι απλά ένα ανταλλακτικό. Επίσης, αν τύχει και είναι ανασφαλής ή χωρίς ιδιαίτερη πνευματική καλλιέργεια... τον πατάνε.

Ουκ ολίγοι επιτήδειοι θα βρεθούν να του πουν με δυο λόγια "Εδώ στην επαρχία δεν είσαι τίποτα. Δεν έχεις καμιά ελπίδα να καταξιωθείς. Μόνο μέσα από την ιδιότητα του αθλητή μπορείς να καταφέρεις κάτι. Θέλεις να γίνεις πρωταθλητής Ελλάδος; Ε τότε εμπιστεύσου με και θα γίνεις."

Σε αυτό το τριπάκι της μούφας δεν είναι δύσκολο να μπει κανείς. Αρκεί να είναι νέος, ανασφαλής και καλόπιστος... Βέβαια δεν ανήκουν όλοι σε αυτή την κατηγορία. Είχα διαβάσει πως σε έρευνα που έγινε σε αθλητές(νομίζω στίβου)στην ερώτηση "Είσαι διατεθειμένος να ντοπαριστείς για να πάρεις χρυσό στους Ολυμπιακούς με το ρίσκο να πεθάνεις νέος;" 8 στους 10 απάντησαν ναι... Τραγικό το πως μπορεί ο άνθρωπος να παρασυρθεί... Να το βράσω το χρυσό αν το κέρδισαν οι ορμόνες μου και όχι τα πόδια μου.

Η μήπως είναι τυχαίο αυτο http://news.pathfinder.gr/photoscope/sports/miscsports/3921.html ;

Και για να κλείσω ανάλαφρα... χθες μιλούσε κάπου ο Πανίκας (Τι ποιος Πανίκας..; Ένας είναι ο Πανίκας! Ο Ψωμιάδης... ) καιέλεγε "Εγώ έτρεχα σε χαλίκι τετρακοσάρι πριν 25 χρόνια κι έκανα 49.04"!!!!". Και είπε και κάτι άλλο (χιχι!)... "Είναι δυνατόν γυναίκες να βγάζουν μούσι στο μέτωπο;"... Ακόμη γελάω! Κωμικοτραγική Ελλάδα... Πού' σαι Αριστοφάνη να τους τα χώσεις!

Κούνελε, μήπως η χελώνα είχε πάρει χημικές ουσίες και κέρδισε το φίλο σου το λαγό προκειμένου ο Αίσωπος να πετύχει τον σκοπό του, να γράψει ένα διδακτικό μύθο; Όλα να τα περιμένεις! Να τηλεφωνήσουμε στη WADA μπας και έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή της...

Εσύ, καλό μου κουνελάκι, μείνε οικόσιτο και ας έχεις μικρότερα αυτιά και κοντύτερο άλμα από τον ποζερά λαγό! Έτσι σε αγαπάμε!

Χωρίς πλάκα, έφαγα μια φορά λαγό και μασούσα 5 λεπτά την κάθε μπουκιά. Ήταν γεμάτος μύες!

bunnysuicides

πολύ ωραίο ποστ boneapart, σήμερα λέω να μη μιλήσω για Πανίκα, μια χαρά κυλάει η μέρα..!
α, μην ξεχάσω.boneapart, blog!blog! blog!

ΠανωςΚ

Αν και συμφωνώ με το πνέυμα του κειμένου, να σημειώσω μόνο ότι σύμφωνα με τον Μονταλμπάν, στο βιβλίο του "Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες", ο Κουμπερτέν "δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας βαρώνος ιμπεριαλιστής".

bunnysuicides

ναι...σύμφωνα με πολλούς (κ με 'μένα ανάμεσα τους)ο Κουμπερτέν ήταν λίγο φασιστάκι, αλλά δεν το έγραψα γιατί θα άνοιγε μεγάαααλο ποστ..

καλωσόρισες πανωςκ, είδα κάτι καλό για download στο blog σου, αργότερα θα το μελετήσω καλύτερα

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP