Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

"κλείσε τα μάτια σου χρυσή μου, αρχίζει"

"έξω"
"άντε, θέλουμε να δούμε όπερα τώρα"
"δουλεύουμε 30 χρόνια εδώ, βγάζουμε το ψωμί μας"
"ήρθαμε να διασκεδάσουμε, γιατί μας εμποδίζετε;"
"η παράσταση έπρεπε να 'χε ήδη αρχίσει"
"στην ακαδημίας να πάτε "
"ουστ"


είναι λόγια ανθρώπων της τέχνης κ του πολιτισμού, της διανοητικής ελίτ αυτής της χώρας.
ειπώθηκαν στη Λυρική, σε gay ακτιβιστές που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία του έργου Ρούσαλκα απ' τους υπαλλήλους* της ορχήστρας.

άλλη μια μέρα σκληρής πάλης αυτών που αγαπώ κ αυτών που σιχαίνομαι σ' αυτή τη χώρα.


*υπάλληλοι, γιατί καλλιτέχνες δεν είναι, τον κώλο τους να βαράνε.

10 καροτάκια:

Nenyaki : )

Τραγικό (τουλάχιστον) :(

efou

το ήξερα ότι θα γράψεις γι'αυτό...κι εγώ θα έγραφα αν είχα προσωπικό blog...
ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο...εγώ ένοιωσα τεράστια ντροπή όταν είδα το βίντεο...

bunnysuicides

nenyaki αναρωτιόμουν, ο κόσμος στο εξωτερικό πώς θ' αντιδρούσε σε παρόμοια κατάσταση? στη Σουηδία ας πούμε θα γινόταν κάτι τέτοιο?

efou, πάνω που άρχιζα να σηκώνω κεφάλι μετά την πρωινή διαδήλωση. δεν έχω λόγια, κρίμα.

Shiroi Taka

Ας μην αρχίσω να χώνω, γιατί δεν θα σταματήσω ποτέ. Έχω φορτώσει άσχημα τώρα.
Άκου το φιλί ακραία σκηνή! Άκου να φοβούνται οι άνθρωποι να εκφραστούν είτε στον έρωτα ή καλλιτεχνικά όπως γουστάρουν! Άντε και γ....
*κλείνω το στόμα μου με το χέρι για να μην πω χοντράδες*

Nenyaki : )

Τι να σου πω κουνελάκο που στεναχωρήθηκα πολύ με αυτό που είδα...

Έχεις πέσει στην περίπτωση πάντως μιας και η Σουηδία είναι super gay-friendly και λέγεται ότι είναι η "gay πρωτεύουσα της Ευρώπης".

Εδώ οι ομοφυλόφυλοι έχουν πάρα πολλά δικαιώματα και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με θαυμασμό (με την κακιά έννοια), αλλά ούτε και με απέχθεια από τον κόσμο. Αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικά άτομα.
Δεν έχουν δικαίωμα γάμου ακόμα (αυτό θα γίνει όπου να'ναι μιας και όλοι έχουν δώσει το πράσινο φως -μέχρι και η εκκλησία!- αλλά δεν το έχουν επισημοποιήσει ακόμα) αλλά έχουν το δικαίωμα του λεγόμενου "σύμφωνου κοινής συμβίωσης" που τα κάνει ίσα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ έχουν και δικαίωμα υιοθεσίας αν δεν κάνω λάθος. Όσο για τους νόμους που υπάρχουν κατά των φυλετικών διακρίσεων παντώς τύπου που υπάρχουν και να θες δεν μπορείς να προσβάλεις με τίποτα τον άλλον, ειδικά κατά αυτόν τον τρόπο που γίνεται στο video που έκανες link.

Απλά... η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι εδώ δεν μένουν απλά στους νόμους. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να είναι ανοιχτόμυαλοι από τότε που γεννήθηκαν και όχι επειδή "είναι ζώα και ακολουθούν τυφλά τους νόμους". Είναι καταπληκτικό αν δεις πως σέβεται εδώ ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το περιβάλλον, την πόλη, κτλ κτλ. (οκ ξέφυγα λίγο). Δεν ξέρω γιατί στην Ελλάδα οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται σαν άρρωστοι και γενικά γιατί αντιπετωπίζουμε έτσι ο ένας τον άλλον :(

Ξεκίνησα έτσι για να πάω σιγά σιγά στο θέμα της λογοκρισίας. Δεν τίθεται καν θέμα λογοκρισίας έργου με θέμα την ομοφυλοφιλία και των ομοφυλοφιλικών εκδηλώσεων ή κόψιμο σκηνών, πόσο μάλλον προσπάθεια παρεμπόδισης ενός έργου με απειλές προς τους ηθοποιούς/σκηνοθέτη. Από ότι ξέρω το μόνο που υπάρχει είναι όριο ηλικίας για την παρακολούθηση κάποιας ταινίας με σκηνές σεξ και αυτό μόνο.

Όσο τώρα για το δικαίωμα για πορείες διαμαρτυρίας και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, από ότι ξέρω όλοι έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για το οτιδήποτε, αρκεί να δηλώσουν από πριν την πορεία, κτλ που θα κάνουν έτσι ώστε να θεωρηθεί νόμιμη και έχουν κιόλας την υποστήριξη/προστασία της αστυνομίας.

Επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι του στυλ "κάπου τα πήρε το αυτί/μάτι μου" θα τα ψάξω σε κάποια φάση και θα γυρίσω με comment για να δω αν πέταξα καμία κοτσάνα :D

efou

πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες nenyaki, κάπως έτσι φανταζόμουν την κατάσταση στη Σουηδία και βασικά ήμουν έτοιμη να μπω για να γράψω το εξής:
η Νορβηγίδα γιαγιά (67 ετών) που μας φιλοξένησε στη Νορβηγία τα Χριστούγεννα, σε κάποια φάση που συζητούσαμε για τη θρησκεία (προτεστάντες είναι στη Νορβηγία) μας είπε ότι έχουν μια γυναίκα επίσκοπο (!) που είναι λεσβία (!) και παντρεμένη με γυναίκα (!)-δεν ξέρω ποιο απ'όλ'αυτά θα σόκαρε περισσότερο τους κολλημένους συμπατριώτες μας! Kαι πρόσθεσε ότι, εντάξει βέβαια, αυτό είναι κάπως ακραίο ακόμη και για τη Νορβηγία και ότι και αυτής της φαίνεται *λίγο περίεργο*...ούτε που θέλω να φανταστώ πώς θα περιέγραφε η δικιά μου η γιαγιά κάτι ανάλογο, λολ!!

bunnysuicides

θα θελα να 'σουν στη αίθουσα shiroi, με το σπαθί σου!

nenyaki, κάπως έτσι περίμενα την απάντηση σου. έχω ακούσει πως το λονδίνο είναι "η gay πρωτεύουσα", πως το βερολίνο είναι "η gay πρωτεύουσα", πως το άμστερνταμ είναι "η gay πρωτεύουσα", πως η στοκχόλμηείναι "η gay πρωτεύουσα". μόνο εμείς είμαστε το κωλοχώρι. ουρά της ευρώπης σε όλους τους τομείς.

efou εμένα μου έκανε εντύπωση κ αυτό που είπε η beka για το παιδάκι στην κατασκήνωση: η φίλη μας Beka δούλευε σε μια παιδική κατασκήνωση, κ ένα απόγευμα μιλούσα με μια ομάδα παιδιών μέσου όρου ηλικίας στα 10. σε κάποια φάση ένα αγοράκι λεεί: "η μαμά μου είναι παντρεμένη με μια γυναίκα". παύση (η beka έτρεμε μη τον κοροίδεψουν τα άλλα παιδιά).
"δηλαδή η μαμά σου είναι λεσβία;" λεεί ένα άλλο.
"ναι" κ αυτό ήταν. τίποτε άλλο. 10χρονα παιδιά με ωριμότητα μεγαλύτερη του μέσου έλληνα!

DaisyCrazy

Δυστυχώς οι κοινωνίες μας είναι οπισθοδρομικές και κάθονται και ασχολούνται με την προσωπική ζωή των ανθρώπων. Τι μας νοιάζει δηλαδή τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του; Βασικά πέρα από το να ικανοποίησει ο καθένας τη εσωτερική του κατίνα δεν βλέπω άλλο λόγο γιατί πρέπει να μας αφορα και να αποδεχόμαστε ή να απορρίπτουμε κάποιον βάσει αυτού.

Όσο για το κόψιμο του έργου είναι αίσχος και φίμωση του χειρίστου είδους! Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα πριν μια δεκαετία είχα πάει σε έργο του Κακλέα που είχε ένα σωρό σκηνές με ολόγυμνους άντρες και γυναίκες που κάναν και διάφορα. Το έργο όχι μόνο δεν κόπηκε από κανένα, αλλά ήταν και η "παράσταση της χρονιάς" [εννοείται πως όλοι πήγαμε να πάρουμε μάτι:)].

Καλά κάναν όσοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν στη Λυρική και καλά κάνουν να κλείσουν τα στόματα οι ψευτοκουλτουριάρηδες που κυκλοφορούν.. Άντε γιατί θα αρχίσω να τους "στολίζω" πρωί πρωί και δεν θέλω.

Καλημέρα!

Raven

Καλημέρα... Αν είναι δυνατόν, τι άλλο θα δούμε!

Να σταματήσει το έργο; Γιατί, πρώτη φορά τα έχουμε δει αυτά; Ή μήπως έχουμε με κάποιο μαγικό τρόπο διακτινιστεί στην δεκαετία του '50 και δεν το έχω καταλάβει;

Ωραία, πολύ ωραία. 1)Γίναμε ρεζίλι πάλι 2)Αποδείξαμε ακόμη μια φορά (στους εαυτούς μας πρώτα απ'όλους) ότι θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό ανθρώπινο αποτέλεσμα...

Φιλιά!

bunnysuicides

να διευκρινίσω πως δεν έκοψαν όλο το έργο, μόνο την αισχρή σκηνή του φιλιού.

κ αυτό που με τρελαίνειdorothea είναι πως αυτοί οι ψευτοκουλτουριάρηδες το παίζουν φιλελεύθεροι κ μορφωμένοι. σε τέτοιες περιστάσεις φαίνεται το ζώο που κουβαλάμε μέσα μας.

raven συμφωνώ απόλυτα, πάααρα πολύ δρόμο.

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP