Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ανάπηρη πόλη

είχα πάρει ταξί για το κέντρο κ κατεβαίναμε την κατηφόρα πίσω απ' τον Άγιο Δημήτριο. μπροστά μας άλλο ταξί που πήγαινε πάααρα πολύ αργά κ μου σπαγε τα νεύρα. αρχίζει να κορνάρει με μανία. σηκώνομαι λίγο να δω σε ποιόν κορνάρει κ γιατί καθυστερούμε κ βλέπω ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι. απ' τις λίγες φορές που έχω ντραπεί τόσο πολύ. μάλιστα του φώναζε κιόλας, να πάει απ' το πεζοδρόμιο ή να κάνει πιο γρήγορα, ο τύπος είχε πάθει παράκρουση. κοιτάζω στα (σπασμένα) πεζοδρόμια. παρκαρισμένα αμάξια κ μηχανάκια να κόβουν τον δρόμο, είχα βουρκώσει από νεύρα κ ντροπή


κάτι τέτοιο νιώθω βλέποντας αυτό το βίντεο που ετοίμασε η ομάδα "ανάπηρη πόλη" για να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ανάπηρος στην πόλη της Θεσσαλονίκης γενικά κ στο Αριστοτέλειο ειδικότερα. μάλιστα το πρόβαλαν "με το ζόρι" χαλώντας τη φιέστα του Ατσαλάκωτου για την "πρόσβαση στη ζωή χωρίς διακρίσειςμάι ας"

"Ανάπηρη είναι η πόλη που εμποδίζει τους ανάπηρους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να κινηθούνε απρόσκοπτα. Η προσπελασιμότητα και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ζωτικούς χώρους, δομές και υπηρεσίες είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή"

η πόλη όμως είμαστε εμείς. αν εμείς δεν δείξουμε πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα είτε είναι ανάπηροι, είτε ηλικιωμένοι είτε δενξέρω'γωτι, είναι κομμάτι αυτής της πόλης δεν πρόκειται να το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες. δεν ήμαστε εμείς κ οι ανάπηροι, σκέτο εμείς ήμαστε.

15 καροτάκια:

Shiroi Taka

Ντρέπομαι απίστευτα.

mafaldaQ

Ήμουν εκείνο το απόγευμα, που μάθανε ότι υπάρχει την επόμενη μέρα επίσημη ημερίδα στο Μακεδονία Παλλάς και αποφασίσανε σε χρόνο ρεκόρ να το φτιάξουν το βιντεάκι. Και ναι με τα χίλια δυο ζόρια καταφέρανε και το παίξανε την επόμενη μέρα στην ημερίδα, αφού πρώτα περάσανε μπροστά από τον ατσαλάκωτο ένα πανό που έγραφε "Θεσσαλονίκη ανάπηρη πόλη".

Είναι παιδιά με πολύ τσαγανό και όρεξη παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Και τα περισσότερα τα δημιουργούμε εμείς με την απαράδεκτη συμπεριφορά μας. Μπράβο ρε κούνελε

Boneapart

Ο Πλωτίνος αιώνες πριν έλεγε:

«Ουκ αν οφθαλμός ίδοι ήλιον, ηλιοειδής μή γεγενημένος»

Για να δεις τον ήλιο πρέπει να έχεις ηλιοειδές μάτι.
Για να δεις το Θεό πρέπει να έχεις θεοειδές μάτι.

Ας υϊοθετήσουμε μια ανθρώπινη ματιά ώμαγ νητ αδάλλΕ υομ!

Μακάρι να ήταν όλα τα κουνελάκια σαν εσένα...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα

Γμσέτα, κούνελε! Είχα πάει στο Βερολίνο κι έβλεπα παντού ανάπηρους, κάθε ηλικίας, με ηλεκτρικά αμαξίδια σε κάτι πεζοδρόμια ναααα, σαν τα αυτιά σου, με το συμπάθειο, και παντού ράμπες και τέτοια. Και σκεφτόμουνα, πωπω, τα καημένα, πόσα ανάπηρα έχει εδώ. Μέχρι που διάβασα ότι στην Ελλάδα οι ανάπηροι είναι πολύ περ'σότεροι (είμαστε και οδηγάρες, να 'ούμ!) αλλά θένε-δεν θένε είναι φυλακισμένοι στα σπίτια τους.

karry

Πρέπει να διεκδικείς (όσο αριστερό και αν ακούγεται αυτό) τα δικαιώματά σου αλλιώς δεν υπάρχουν... και δεν υπάρχεις!

Η ανάρτησή σου και ειδικά το βίντεο τα λέει ΟΛΑ.

efou

δεν έχω κάτι να προσθέσω, όλοι μας πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο μαχητικοί σ'αυτά τα ζητήματα...
(άσχετο αλλά αν δεν το έλεγα θα έσκαγα, η κοπέλα με το μπερέ και τα γυαλιά που φαίνεται στο βιντεάκι δε μοιάζει πολύ με τη demούλα;;ψάρωσα όταν το πρωτοείδα!)

bunnysuicides

shiroi, δεν είσαι η μόνη :-)

mafalda μπράβο στα παιδιά. δεν ήξερα ότι ήταν της τελευταίας στιγμής

boneapart σου 'χω πει για τη σχέση μου με τον Πλωτίνο ε?

σκύλε τραγικό αυτό που λες ρε συ, θα φάω τ' αυτιά μου λέμε!

karry καθόλου αριστερό δεν ακούγεται.ακριβώς επειδή η λέξη "διεκδικώ" έχει συνδεθεί με την αριστερά οι μισοί έλληνες κάθονται στον καναπέ τους. δεξιοί κ αριστεροί έχουν δικαιόματα κ πρέπει να διεκδικούνται απ' όλους.
(το 'ξερα ότι θα σε αγγίξει αυτό το βίντεο αγαπητή ποδηλάτισσα!:-) )

bunnysuicides

efou εφοδιαστήκαμε με αυτοκόλλητα ήδη, αναμένουμε το επόμενο βήμα!(ίδια είναι ναι!)

NdN

Καλησπέρα Κούνελε,

Αυτό που είπε ο Σκύλος μου έκανε και εμένα εντύπωση στο Βερολίνο. Ηταν Πάσχα, είχε καλό καιρό και είδα πολλούς ανθρώπους σε αναπηρική πολυθρόνα να κυκλοφορούν. Στην Αγγλία όλα τα λεωφορεία, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι σταθμοί μετρό είναι εξοπλισμένοι με μπάρες.

Οπως και να έχει η Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ εχθρική πόλη ακόμα και γι αυτούς που έχουν σππασει το πόδι τους και κυκλοφορούν με πατερίτσες. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί.

ZlatkoGR

Τα ΠΑΝΤΑ όλα το video. Ασχολίαστο...

DaisyCrazy

φοβερό ποστ! έχεις απόλυτο δίκιο!!
δυστυχώς κι εδώ έτσι είναι τα πράγματα. και συμφωνώ απόλυτα ότι είναι θέμα δικής μας παιδείας το πως περνούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

όταν όλοι οι χώροι παρκινγκ για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι κατηλημένα από μη δικαιούχους. όταν έχουν φτιαχτεί ράμπες και τις έχουν κλείσει κάτι ανεγκέφαλοι με τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές τους. ποιος φταίει τότε; ό,τι και να κάνει η πόλη (και σίγουρα υπάρχουν παρα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν) πρέπει και μεις να αποκτήσουμε συνείδηση. στο κάτω-κάτω της γραφής έχει υπογράψει κάνεις καποιο συμβολαιο μαζί μας οτι θα ζήσουμε όλη τη ζωή μας αρτιμελής; σήμερα είναι κάποιος άλλος που αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης σεβασμού αύριο μπορεί να είμαστε εμείς! ο σεβασμός των άλλων είναι πρώτιστη ανάγκη σε τέτοια θέματα.

είχα δει σε ένα πάρκινγκ για άτομα με κινητικά προβλήματα μια αφίσσα με την εξής φράση: μου παίρνεις τη θέση του παρκινγκ μήπως θέλεις να πάρεις και τη θέση μου στο τροχοκάθισμα; αρκετά δυνατό νομίζω.

bunnysuicides

NdN η θεσσαλονίκη είναι εχθρική ακόμα κ για τους αρτημελείς. κρίμα, πολύ κρίμα..

zlatko όντως, δε μπορούμε να καταλάβουμε τίποτα αν δεν δούμε με τα μάτια μας. μπράβο στα παιδιά

dorothea το τελευταίο μ' ανατρίχιασε, πολύ δυνατό. εμείς έχουμε τους street panthers, απ' τις καλύτερες κινήσεις πολίτών που είδα στη ελλάδα.

Stefanos Max

Ο κουνελος (http://bunnyindanger.blogspot.com/) ειναι ενας 25χρονος που ζει στη Θεσσαλονικη και μας μιλαει για μια κατασταση της οποιας υπηρξε αυτοπτης μαρτυρας.Ειχε παρει ενα ταξι για το κεντρο.Μπροστα βρισκοταν ενα αλλο ταξι που αρχισε να κορναρει με μανια."Σηκώνομαι λίγο να δω σε ποιόν κορνάρει κ γιατί καθυστερούμε κ βλέπω ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι. Απ' τις λίγες φορές που έχω ντραπεί τόσο πολύ. Μάλιστα του φώναζε κιόλας, να πάει απ' το πεζοδρόμιο ή να κάνει πιο γρήγορα, ο τύπος είχε πάθει παράκρουση", γραφει ο blogger που παραθετει στη συνεχεια ενα video της ομαδας "Αναπηρη Πολη" οπου καταγραφονται τα προβληματα που αντιμετωπιζει ενας αναπηρος, καθως κινεται στην πολη της Θεσσαλονικης και ειδικοτερα στο Αριστοτελειο Πανεπιστημιο.Οπως λενε και οι ιδιοι στο video αναπηρη ειναι η πολη που εμποδιζει τους αναπηρους να ζησουν με αξιοπρεπεια και να κινηθουνε απροσκοπτα.O κουνελος απο τη μερια του λεει "Η πόλη όμως είμαστε εμείς.Αν εμείς δεν δείξουμε πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα είτε είναι ανάπηροι, είτε ηλικιωμένοι είτε δεν ξέρω'γω τι, είναι κομμάτι αυτής της πόλης δεν πρόκειται να το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες. Δεν ήμαστε εμείς και οι ανάπηροι, σκέτο εμείς ήμαστε".
http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/06/blog-post_04.html

bunnysuicides

ευχαριστώ για την αναδημοσίευση κ blogo, καλωσήρθες

Unknown

Taji Ayam Sabung

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP