Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

το σύνδρομο του αφέντη

όταν η μάνα μου προσέλαβε για πρώτη φορά γυναίκα να έρχεται μια φορά τη βδομάδα κ να καθαρίζει το σπίτι, η αδερφή μου έκλαιγε γιατί ντρεπόταν που εκμεταλευόμασταν "τη φτωχή κυρία". μετά από χρόνια, έχει καταλάβει πως η κυρία κάνει τη δουλειά της όπως την κάνουν τόσοι εργαζόμενοι, όμως ακόμα έχει αυτό το κόμπλεξ "κατώτερη είναι από 'μένα κ μου καθαρίζει της σκάλες;". δεν το παραδέχεται, μα το καταλαβαίνω απ' την υπερβολική ευγένεια της προς τις καθαρίστριες κ το αμήχανο χαμόγελο.
το θεωρώ λιγάκι χαριτωμένο

διαβάζοντας για τον ξυλοδαρμό ακόμα μιας καθαρίστριας από τον εργοδότη της, με πιάνει στομαχόπονος. είναι ακρίβως το αντίθετο κόμπλεξ: καθαρίζεις για 'μένα = είσαι υπηρέτρια μου = είμαι ανώτερος σου

το είδαμε με την Κωνσταντίνα Κούνεβα, την καθαρίστρια του πολύτεχνίου Κρήτης, την οικιακή βοηθό Ζαχίρα Αλί που εκπαραθυρώθηκε(!) απ' την αφέντρα της. κ ούτε που ξέρουμε πόσες άλλες περιπτώσεις ψυχολογικής κ σωματικής βίας συμβαίνουν κ δε βγαίνουν προς τα έξω.

είναι περιττό να λέμε μεταξύ μας πως όλοι είμαστε ίσοι ανεξαρτήτως επαγγέλματος, εθνικότητας κ χρημάτων που βάζουμε στο πορτοφόλι μας. κ θλιβερό το ότι πρέπει να το υπενθυμίζουμε σε κάποιους άλλους.

ο ανακριτής-κράτος αποφάσισε τη λήξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Κούνεβα. όλοι ξέρουμε ποιοί διέταξαν τη δολοφονία, κανείς δεν θα τιμωρηθεί. σήμερα στις 1900 στα Προπύλαια θα γίνει συγκέντρωση κ πορεία διαμαρτυρίας κ αλλυλεγγύης, μακάρι να μπορούσα να πάω. είπαμε, είναι θλιβερό να πρέπει να υπενθυμίζεις σε κάποιους τα βασικά, ειδικά αν αυτοί είναι που έχουν σε ένα βαθμό τον έλεγχο της ζωής σου. θλιβερό αλλά απαραίτητο.

25 καροτάκια:

JD

ο στομαχοπονος ειναι μια πιο φυσιολογικη αντιδραση απο την καταργηση του σωφρονισμου που μου ερχεται εμενα κατα νου. και ντρεπομαι που το ομολογω αλλα ετσι αισθανομαι.

bunnysuicides

κ έτσι είναι φίλε μου. πλέον για τον "σωφρονισμό" των πολιτών, φροντίζουν μόνο οι μπάτσοι-τιμωροί με τα γκλομπς τους. η κυβέρνηση αυτή έχει αποθρασυνθεί τελείως

Χριστίνα Ανέφελη

Κούνελε, μου επιτρέπεις ένα πικρόχολο σχόλιο; Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων, αλλά μου φαίνεται υποκριτική αυτή η δήθεν ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των ΜΜΕ μετά τα περιστατικά τύπου Κούνεβα. Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι πολύ πιο κοντά μας απ' όσο νομίζουμε. Στο πολυλατρεμένο σχολείο που τελείωσες κι εσύ, επί χρόνια ήμουν κόρη καθαρίστριας για τους περισσότερους συμμαθητές μου και τίποτα παραπάνω. Μαύρα μεσάνυχτα είχε τότε ο κόσμος για τις εργολαβίες και τους εκβιασμούς. Το κόβω για να μη γίνω μελό, αλλά ο νοών νοείτω. Αυτά τα ολίγα.

Παν.Κ.

Σωστήήή η Ανέφελη.
Επιπρόσθετα να πω ότι για την Κούνεβα π.χ. υποκρίθηκαν ότι νοιάζονται και είπαν ότι της παραχωρούν και σπίτι μόνο και μόνο για να δείξουν ότι δεν είναι αυτό που στην πραγματικότητα είναι: ρατσιστές. Ο μη ρατσισμός όπως και ο ρατσισμός φαίνεται στην καθημερινή ζωή και όχι σε έκτακτα περιστατικά. Ομοίως δεν γίναμε ξάφνου περισσότερο ρατσιστές επειδή αυξήθηκαν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ. Διότι, αλίμονό μας, αν πιστεψουμε ότι ρατσισταί είναι μόνο το 7% που ψήφισαν ΛΑΟΣ.

bunnysuicides

συγγνώμη να μη ζητάς εδώ, ειδικά εσύ.
για την υποκρισία των ΜΜΕ δεν έχω καμία αμφιβολία, ούτε όμως κ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. όποιος δεν ενδιαφέρεται, απλά δεν ασχολείται. ποτέ δεν πήρε κανείς κάποιο παράσημο για τις πεποιθήσεις του. στο πολυλατρεμένο μας σχολείο έχω δει συμμαθητές μας να πετάνε πέτρες κ να φτύνουν gay συμμαθητή μας (ίσως κατάλαβες ποιόν/ποιούς εννοώ), όμως αυτοί δεν είναι παρά μια μικρή μερίδα της κοινωνίας μας κ δεν ανήκουν σε κανένα κύκλο μου/μας

bunnysuicides

παν.κ. καλωσήρθες. συμφωνώ μ' αυτό που λες, όμως πλέον μέτα αυτά τα σκηνικά πρέπει να δείχνουμε μαζικά πως υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, κ μάλιστα είναι οι περισσότερες.

ZlatkoGR

Είχατε δηλωμένο gay στο σχολείο σας; Μπράβο ρε παιδιά, πολύ μπροστά ήσασταν! :P

Τέλος πάντων, η Ανέφελη καλά το είπε, υπάρχει μεγάλος ρατσισμός σχετικά με τον εργασιακό χώρο. Το γνώρισα κι εγώ αυτό στα παιδικά μου χρόνια. Άσχημη αντίληψη, βαθιά ριζωμένη που χρειάζονται γενιές για να αλλάξει.

Μέχρι τότε δυστυχώς, εντελώς ψυχρά, το θέμα έχει ως εξής: Κρίμα σε όποιον βρεθεί στο δρόμο αυτών που θεωρούν ιδιοκτησία τους τους άλλους ανθρώπους.

Χριστίνα Ανέφελη

Από την άλλη, βλέπουμε ανθρώπους να παίρνουν πολλών λογιών "παράσημα" για αντιλήψεις επικίνδυνες στην κοινωνία που ζούμε. Πάντως σίγουρα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι όλοι είμαστε ΙΣΟΙ και ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ο ένας τον άλλο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει η ανάγκη να το θυμίζουμε σε ορισμένους. Επειδή όμως καταλαβαίνω ότι αυτή παραείναι ιδανική κατάσταση για μια κοινωνία και ίσως να μην τη φτάσουμε ποτέ, εγώ θα ήθελα κάτι άλλο: να γίνει η κοινωνία μας αρκετά ευαίσθητη για να απομονώνει τις ρατσιστόφατσες, αντί να τις επιβραβεύει. Εκφράζεται ρατσιστικά ένας από την παρέα; Να τον επιπλήττουμε επί τόπου και να του κόβουμε την καλημέρα, μπας και συμμορφωθεί. Γιατί τελευταία όλο και ακούω ανθρώπους "υπεράνω υποψίας" να πετάνε απίστευτες ατάκες σε παρέες και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι...

Υ.Γ.: Προς ΠάνωςΚ: το γνωρίζουμε το μουσικό σου μπλογκ και το παρακολουθούμε ;-)

ZlatkoGR

Όντως, το ιδανικό δε θα το φτάσουμε, αλλά προσυπογράφω αυτό: "να γίνει η κοινωνία μας αρκετά ευαίσθητη για να απομονώνει τις ρατσιστόφατσες, αντί να τις επιβραβεύει."

aKanonisti

Αυτό που προτείνεις ανέφελη... νομίζω γίνεται αυτομάτως...
Πως μπορεί κανείς να κάνει παρέα με φασίστα???
Και φυσικά ισχύει και το αντίθετο...
πχ την πρώην κολητή μου της απαγόρευσε ο άντρας της( γαμπρός γνωστού φασισταρά βουλευτή) να μου μιλά.. γιατί ημουν αριστερή.. και χωρισμένη...

Δεν αφορά μόνο ένα θέμα.. είναι ολόκληρη κοσμοθεωρία....

bunnysuicides

zlatko δεν το είχε δηλώσει κ στην πρωινή προσευχή, απλά ήταν ένα απ' τα παιδιά που έχουν την ατυχία να φαίνονται. κ ρε πούστη μου τον θαύμαζα. τη μία μέρα τον έφτυναν κ την άλλη ερχόταν με μπλε ανταύγια στο μαλλί. στο θέμα μας, ακόμα κ σήμερα οι γονείς "επιβάλλουν" στα παιδιά τους το πανεπιστήμιο. στάτους. ασταδιάλα.

ανέφελη έχεις 100% δίκιο. πρέπει να είναι απομονωμένα τα φασιστόμουτρα. το 'χα πει εδώ παλιά. όσο για το κόψιμο της καλημέρας σε φίλους.. είναι λίγο επικίνδυνο αυτό. ας πούμε ξέρω κάποιους "φίλους" που απομακρύνθηκαν απ' τους δικούς μου, επειδή δεν ήταν ψηφοφόροι του ΚΚΕ. δεν πιστεύω πως μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία χωρισμένη σε πόλους.

ακανόνιστη είσαι αριστερή κ χωρισμένη? σε παρακαλώ, μη ξαναμπείς σε τούτο δω το τίμιο βλογκ...

Παν.Κ.

Ας μου επιτραπεί μια επισήμανση ότι δεν είναι τόσο απλό: διότι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν έχουν μόνο τα φασιστόμουτρα. Και τέλος πάντων δεν είναι άσπρο-μαύρο πάντα και τόσο εύκολο να τον διακρίνεις (τον ρατσισμό, γιατί είναι μαύρος).

bunnysuicides

παν.κ. καλωσήρθες! :-Ρ
(συνφωνάω. ας πούμε η μεγάλη μου συμπάθεια ο ψαριανός. μαλάκες υπάρχουν παντού)

aKanonisti

Κούνελε πρόσεχε... γιατί πριν πας στην ΥΦΑΝΕΤ θα ζήσεις κατάληψη στο βλογ σου....

Κουνελοκατάληψη οεο οεο!

DaisyCrazy

θλιβερό αλλά άκρως απαραίτητο!

DaisyCrazy

Ανέφελη συμφωνώ κι επαυξάνω σε όλα όσα λες

Raven

Όλα αυτά τα περιστατικά μας υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας, για να θεωρούμε ότι μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι...

Ο Έλληνας είναι μια ζωή "τι θα πει ο κόσμος" και των τύπων μπροστά σε φίλους και συγγενείς. Από πίσω όμως, τα αίσχη παίρνουν και δίνουν. Και δεν συζητώ μόνο και για σωματική βία αλλά και ψυχολογική, που πολλές φορές είναι χειρότερη.

Wake up and smell the coffee επιτέλους.

Τουλάχιστον θλιβερό το περιστατικό :(

Φιλιά πολλά

Go_Go

Κι όμως βρε παιδιά, έχουμε και φίλους και συγγενείς που δεν είναι τελείως απαλλαγμένοι από ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά πολλές φορές δεν τους κάνει αυτό και κακούς ανθρώπους και συνυπάρχουμε μαζί τους. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε στα πάντα και με όλους.

Τώρα Κούνελε, θέλω να πω κάτι και για άλλο ένα θέμα. Με το να είσαι υπερβολικά ευγενικός με κάποιον κινούμενος φυσικά από προσπάθεια να υπερκαλύψεις μια κατάσταση που θεωρείς προβληματική, επιτείνεις ακριβώς αυτή την κατάσταση. Και δεν αναφέρομαι στη μητέρα σου, αλλά σε ένα περιστατικό που μου συνέβη όταν ήμουν παιδί.

Ένα κορίτσι στο σχολείο μας μου είχε πει κάποια στιγμή ότι είναι εβραία. Εγώ με όλη την αφέλεια και τη βλακεία που με διέκρινε και θέλοντας φυσικά να δείξω ότι ήμουν και φιλελεύθερη τρομάρα μου, της απάντησα περιχαρής: "Πολύ ωραία. Δε θα έπρεπε να ντρέπεσαι γι'αυτό!!" και φυσικά αυτή απορημένη με κοίταξε και μου είπε: "Μα ποιός είπε ότι ντρέπομαι;"

Δικαιότατο χαστούκι στη συνείδησή μου. Ήμουν έντεκα κι ακόμη το θυμάμαι σαν να ήταν χτες.

Οι πραγματικά απελευθερωμένοι από τις ρατσιστικές αγκυλώσεις άνθρωποι, είναι αυτοί που δεν "βλέπουν" διαφορές.

Πω πω κατεβατό..

bunnysuicides

ακανόνιστη θα φέρω τα ΜΑΤ πρόσεξε!

dorothea ναι, δυστυχώς απαραίτητο, θα θελα πολύ να ζήσω 100χρόνια μετά, να δω πιοί θα "νικήσουν" σε όλο αυτό

raven υπάρχουν ακόμα γυναίκες που δεν παίρνουν διαζύγιο επειδή δεν θέλουν να τους πιάσουν στο στόμα τους, τι λέμε τώρα.. όσο για τα εργασιακά, πόσες περιπτώσεις ψυχολογικής βίας ακούμε κάθε μέρα; κ ειδικά από τότε που άρχισε η "κρίση".. (μάκια ρε!)

bunnysuicides

go-go κι εγώ έχω φίλους ρατσιστές. θα μαλώσεις μια-δυο, στο τέλος αναγκάζεσαι να ζεις μ' αυτό, ο καθένας έχει τις απόψεις του. όσο για την υπερβολική ευγένεια (της αδερφής μου, όχι της μάνας μου), έχεις δίκιο. πιστεύω πως βλέπει διαφορές, όμως όχι ανωτερότητας-κατωτερότητας, αισθάνεται άσχημα ως προς τον εαυτό της. δε μπορώ να το εξηγήσω, εμένα μου συμβαίνει όταν ακούω ας πούμε για ξυλοδαρμούς μεταναστών, όταν βλέπω κάποιον με καριτσάκι να μη μπορεί να ανέβει στο πεζοδρόμιο κοκ

(κατεβάτό στο κατεβατό)

stella

ναι ναι κουνελε αλλα οι καθαριστριες βρησκουν εστω δουλιτσα,κανει καποιος απεργια και πορειες για αυτες
εμεις που ζουμε τον ρατσισμο απο ολους ανεξαιρετος δεν ειδα να γραφει κανεις ουτε γραμμη!


.υ.γ παω να μαστιγωσω την δουλαρα μου!!!

bunnysuicides

καλώστηνε! δε νομίζω να ισχύει αυτό που λες. υπάρχουν πολλές φωνές που διαδηλώνουν για την ισότητα κ τα δικαιώματα όλων των "μειονοτήτων", παντού.

Shiroi Taka

Τεράστιο το θέμα του κοινωνικού και μη ρατσισμού και, αν το καλοψάξει κανείς, και εγώ, που θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο, είμαι κοινωνικά ρατσίστρια - με τους ρατσιστές. Πχ, ζήτησα από τον αδερφό μου να μην μου ξαναανοίξει κουβέντα για πολιτική και θρησκεία όσο είναι μέλος του ΝΕΟΣ, απλά και μόνο επειδή βγάζω αφρούς με αυτά που τσαμπουνά...

mahler76

σε αυτή την χώρα κανείς δεν τιμωρείται έτσι κι αλλιώς...

bunnysuicides

αχ shiroi μου, εσύ είσαι περίπτωση... φουκαράδικο κορίτσι..!

mahler νταξ... μου ρχοντε πρόχειρα στο μυαλό αλήτες σαν εκείνο με τα σταράκια, ή την άλλη που πέθανε στο πλοίο, έχουμε κράτος δικαίου δε μπορείς να πεις..

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP