Ευανθία Καΐρη
στο "σαν σήμερα" του ημερολογίου μου έγραφε: "8 Αυγούστου 1866, πεθαίνει η προπομπός του ελληνικού φεμινισμόυ, Ευανθία Καΐρη".
απλό, λιτό. ενδιαφέρον. εμπρός λοιπόν καλό μου google!
η κυρία ήταν γαμάτη. γεννήθηκε το 1799 στην Άνδρο. για να το κάνω πιο κατανοητό, γυναίκα, ελληνίδα, πριν την επανάσταση, σε νησί. βέβαια ήταν ζάμπλουτη κι από αρχοντική οικογένια λογίων, αλλά δεν ήταν η μόνη.. σπούδασε ελληνικά, ιταλικά, γαλλικά, φιλοσοφία κ ανώτερα μαθηματικά(φαντάζομαι αυτό είναι δευτεροβάθμιες εξισώσεις κ πάνω), ήταν κολλητή με τον Κοραή, έκανε μεταφράσεις ξένων κ αρχαίων συγγραφέων, έγραψε μια ελληνική ιστορία...
ωστόσο 2 ήταν τα σημαντικότερα έργα της.
το πρώτο, μια επιστολή που έγραψε το 1825 προς όλες τις φιλελληνίδες του κόσμου, στην οποία τους τα 'χωνε χοντρά επειδή αφήναν τις κυβερνήσεις τους να είναι αντίθετες προς το δίκαιο αίτημα των ελλήνων για ελευθερία. η επιστολή αυτή έκανε αίσθηση, συζητήθηκε σε όλα τα σουαρέ και η Ευανθία έγινε πρότυπο για όλες τις σύγχρονες της γυναικες (που ήξεραν να διαβάζουν).
το δεύτερο ήταν το πρώτο γυναικείο πρωτότυπο έργο στην ιστορία της σύγχρονης ελλάδας. ήταν το θεατρικό δράμα Νικήρατος που αφορούσε την έξοδο του μεσολλογγίου κ μάλιστα μεταφράστηκε κ στα ιταλικά. για το έργο αυτό, θα χαρακτηρισθεί "δέκατη μούσα".
γνωστή(;) έπίσης είναι και η αλληλογραφία της, στην οποία φαίνεται το τι άνθρωπος ήταν. τους ξεχέζει όλους. τις κυβερνήσεις για την αφερεγγυότητα, τους πολιτικούς για τη διαφθορά τους, τους άνδρες που είναι τόσο κλειστόμυαλοι κ βλάχοι, τις γυναίκες που δεν διεκδικούν τη μόρφωση κ την πολιτικοκοινωνική ανάμειξη τους, το χωριό που τη λέει γεροντοκόρη, τις μεγάλες δυνάμεις για την κατάσταση του κόσμου, την Εκκλησία που της έκανε τη ζωή μαρτύριο.
η Ευανθία Καΐρη δεν παντρεύτηκε ποτέ, ίσως λόγω της αίρεσης στην οποία άνηκε (ιδρυτής της ήταν ο αδερφός της) όπου ο γάμος επιτρέπονταν μόνο μεταξύ των οπαδών της (πού να τους βρει η καημένη), ίσως επειδή ήταν κακάσχημη κ λίγο σάικο. σε ηλικία 40χρονών, αφού είχε ταξιδέψει στη σύρο κ το αϊβαλί, επέστρεψε στην άνδρο όπου αποφάσισε πως φοβάται τη θάλασσα. έτσι έμεινε 27 χρόνια αποκλεισμένη στο νησί, μέχρι το θάνατο της το 1866.
την αγάπησα αυτήν την κυρία, μμμμάτς.
5 καροτάκια:
ρε συ κούνελε,ήταν κάτι σαν "η άχρηστη πληροφορία της ημέρας",αλλά μου άρεσε :)
μουτς!!!
τρομερή προσωπικότητα κ ούτε που την είχα ακουστά!
thanks κούνελε!
αα κ καλορίζικο μιας που είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο blog!
Δυνατή η τύπισσα! Ωραίο κούνελε, ωραίο...
lol kihli!
elpis καλωσήρθες κ ευχαριστώ! κ εγώ ούτε που την ήξερα,γιατί όμως?σαν κάτι να μου λέι πως "θάφτηκε" επίτηδες...
thx zlatko!
ευανθια καιρη μαλιστα πολυ σπουδαια κ ουτε κ εγω την ειχα ακουσει . Να ναι καλα το κουνελακι μ που μασ μαθαινει πραγματακια . ματσ
Δημοσίευση σχολίου